شبهه دیگرى که مطرح مىشود حضور زن در جبهه و جهاد است. اولا: زن مىتواند در بخش مهمى از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چرا که تمام جهاد، در سنگر بودن و تیراندازى کردن نیست علاوه بر کمکهاى تداکارتى پشت جبهه و متن جبهه، نقشه کشیدن و راهنمایى کردن نیز بخشهاى مهمى از جهاد به شمار مىآید، مگر آنان که در متن جنگ حضور دارند، همه کار نظامى مىنمایند؟ بخش قابل توجهى از آنان امور مربوط به نقشهبردارى، اطلاعات جنگى و... را به عهده دارند. زنها فقط امور تنگاتنگ نظامى را که کار شاق ودشوارى است، به عهده نمىگیرند نه این که از فیض جهاد محروم باشند. وثانیا: اگر کشورى در حال جنگ و دفاع است و از طرف بیگانهها تهدید مىشود، زنها باید فاع کنند ولازمه دفاع آموزش نظامى دیدن است. پس در هیچ یک از این مسائل، زن مرحوم نیستبلکه در اکثر دشواریها و باربردارى وامانتداریها، در بسیارى از مصائب و مشکلات، زن همتاى مرد است.
این که گفته مىشود جنگ و جهاد و مبارزه وظیفه زن نیست، مربوط به جهاد ابتدایى است که مربوط به امام معصومسلام الله علیه است و تنها بعضى از فقهاى مارضوان الله علیهم فرمودهاند، که اختصاصى به امام معصوم ندارد، اما در جنگهاى دفاعى ورد کید اجانب، اگر زن فرمانده لشکر زنان بشود نه تنها جایز استبلکه گاهى واجب است، چون دفاع اختصاصى به زن و مرد ندارد. هرجا که دفاع باشد زن همتاى مرد و در همه مسائل جنگى و غیر جنگى حضور دارد.
هجرت نیز که در مبارزه بار سنگینى است، بر زن و مرد واجب است، همواره هجرت با جهاد همراه بوده است. در صدر اسلام، هم مهاجرین بودند و هم مهاجرات. واکنون هم مهاجرت مخصوص مرد نیستبلکه به هنگام ضرورت بر هر دو گروه واجب است.
ثالثا: این شبهه که مىگویند; تقسیم کارهاى اجرایى مانع از دستیابى زنها به فضائل است، در اثر عدم توجه به نظام ارزشى اسلام است. ملاکهاى نظام ارزشى اسلام غیر از معیارهاى مکاتب دیگر است. در اسلام تعبد هست و این تعبد مایه تقرب است، وهرکس بندهتر باشد مقربتر است. بندگى خدا نیز در آن نیست که مطابق آرا و پیشنهادهاى خود عمل کنیم، بلکه بندگى آن است که برابر دستور خدا رفتار کنیم.
کسى توقع تکامل وانتظار فضیلت دارد، معیار تکامل و فضیلت را باید وحى الهى تضمین کند و وحى الهى هم برنامهها را تقسیم و توزیع نموده است. زن هرگز نمىتواند بگوید: چون من نسبتبه بخشى از وظایف مرد محروم هستم، پس از فضائل آن وظایف نیز محروم مىباشم، ومرد نیز نمىتواند مدعى شود به دلیل انجام کارهاى ویژه از فضیلت ویژهاى برخوردارم. چون براى هر کار اجرایى یک پاداشى است و به هر شخصى به مقدار اخلاص پاداش داده مىشود، اگر چنانچه براى مرد کارهاى اجرایى مشخص و ثوابهاى معین است، براى زن هم کارهاى اجرایى وثوابهاى مشخص است.
منبع: زن در آیینه جلال و جمال – آیت الله جوادی آملی